25.785615, -80.18686

Perez Art Museum Miami

Miami, Florida

Project Information

In collaboration with Pritzker Prize winning architecture firm Herzog & de Meuron, the new Perez Art Museum Miami (PAMM) in Bicentennial Park will include an unprecedented level of integration between plants and building. In addition to elevated planters and trees rising though openings in a large open deck, 100 columns of planted vegetation will create a museum atmosphere that can only exist in a tropical climate such as Miami. These hanging vertical elements, designed with plant-artist Patrick Blanc, (designer of the vegetated wall for Jean Nouvel’s Musée du quai Branly), and horticulturalists Michael Davenport from Fairchild Tropical Garden and Jeff Shimonski from Jungle Island, will contribute significantly to the identity of the museum.

Forgoing LEED accreditation for sustainability goals specific to this project, the Miami Art Museum will utilize extensive roof overhangs, elevated decks over parking areas, and innovative botanical features to maximize the cooling effects of natural air flow across the site while minimizing HVAC loads. Anticipating water shortages, the landscape design will not require any city water for irrigation, relying instead on rainwater collected and stored on site and A/C condensation taken from the building. Such extensive integration of building systems required intensive collaboration with the architects and the mechanical, plumbing, and civil engineers.

Additional environmentally sensitive design decisions were made to reduce the resources necessary for the maintenance of such a nature-infused building. The elevated public deck will sit above a parking lot made from crushed shells, allowing rainwater to become absorbed by the ground naturally. The native and adapted plant palette is carefully considered to require minimal amounts of water, support the habitation of animals found in the area, and integrate the built elements of the Museum Park.

Project Details

Featured, Institutional
Geo - Landscape

Photo Credit: Robin Hill